Tuesday, 4 November 2014

Siri 9 - Menyusuri Salasilah Keluarga Lebai Hussin bin Hj. Taib - keluarga PUTEH BINTI LEBAI HUSSIN

Siri 9 (Bahagian Akhir)

SALASILAH KELUARGA PUTEH BINTI LEBAI HUSSIN


ASSALAMU'ALAIKUM semua..............

Minggu ini siri pengkisahan keluarga adalah siri terakhir. Bagi siri kali ini kita akan memperkatakan mengenai salasilah keluarga PUTEH BINTI LEBAI HUSSIN.

PUTEH BINTI LEBAI HUSSIN (1936 - Sekarang)

Gambar PUTEH BINTI LEBAI HUSSIN (Gambar tahun 2011)
Gambar PUTEH BINTI LEBAI HUSSIN (Tahun 2011)


1.        PUTEH BINTI LEBAI HUSSIN merupakan anak bongsu LEBAI HUSSIN BIN HJ. TAIB dan isterinya CHE NAH BINTI HJ. DERAEH. Beliau dilahirkan di Kampong Bikan pada tahun 1936; dibesarkan dikampong tersebut sehingga meningkat remaja. Dikalangan anak-anak saudara dan cucu-cucu-saudara beliau mesra dengan panggilan Chu Teh atau Toksu Teh. Beliau adalah satu-satunya anak LEBAI HUSSIN yang masih ada hingga kehari ini.

2.       Sebagai anak bongsu perempuan dalam keluarga, kehidupan beliau sejak dari kecil lagi agak terbela dan tidak begitu bebas seperti abang-abangnya yang lain. Beliau mendapat didikan dan kasih-sayang sepenuhnya dari ibu dan ayah. Sejak dari zaman kanak-kanak lagi beliau banyak menolong ibunya dengan kerja-kerja dirumah. Pun pada masa yang sama beliau turut membantu ibunya mengambil upah menoreh getah dikebun orang secara pawah. Dimasa lapang     seperti kanak-kanak lain,  beliau menghabiskan masa bermain dan bergaul dengan rakan-rakan sebayanya dikampong, terutama anak-anak jiran yang datang belajar mengaji Quran dengan ibunya. PUTEH mempunyai tubuh badan yang agak kecil dan kurus sejak kecil berbanding dengan kakak-kanaknya yang lain. Berkulit agak cerah (sesuai dengan namanya) dan amat petah bercakap, gemar bercerita dan berbual terutama dengan mereka yang rapat dengannya.

PERKAHWINAN PERTAMA

3.         Beliau bertemu jodoh buat kali pertamainya pada tahun 1955 ketika berusia 19 tahun, dengan seorang pemuda bernama ABDULLAH BIN DERANI yang berasal dari Bukit Selambau, Sungai Petani, Kedah. Selepas berkahwin, PUTEH mengikut suaminya tinggal di Bukit Selambau, disuatu kawasan perumahan pekerja ladang tidak jauh dari pekan Bukit Selambau. Bagaimanapun, jodohnya dengan ABDULLAH tidak kekal lama, dan hanya bertahan sekitar 3 tahun sahaja. Pasangan ini bercerai pada penghujung tahun 1958. Dengan ABDULLAH beliau dikurniakan seorang anak lelaki bernama SAADIN.

PERKAHWINAN KEDUA


4.         Selepas berpisah dengan ABDULLAH, PUTEH kembali kekampong dan tinggal bersama ibu
Gambar pasangan PUTEH BINTI LEBAI HUSSIN dan suami SHAMSURI BIN SALLEH bersama keluarga anaknya SAADIN BIN ABDULLAH sewaktu mengahdiri majlis kenduri di Kpg. Jangkang, Kulim (Tahun 2011)
PUTEH dan SHAMSURI bergambar bersama keluarga SAADIN

bapanya. Hampir 1 tahun juga PUTEH kembali membantu ibunya dengan menoreh getah dan membuat kerja-kerja rumah. Hidup menjandanya tidak lama kerana selepas itu ada pihak datang meminang. Lamaran kali ini diterima dari seorang pemuda yang berasal dari Permatang Bendahari, Kuala Muda, Kedah bernama SHAMSURI BIN SALLEH. Mereka kemudiannya berkahwin pada tahun 1959. Selepas berkahwin, PUTEH mengikut suaminya berpindah ke Permatang Bendahari. Bagaimanapun SAADIN, anak lelakinya dengan suami yang terdahulu (yang ketika itu baru berusia 3 tahun) ditinggalkan dibawah jagaan ibunya CHE NAH di Kampong Bikan.

BERPINDAH KE PERMATANG BENDAHARI

5.          Di Permatang Bendahari PUTEH memulakan kehidupan baru bersama suaminya SHAMSURI. Pasangan ini mendirikan disebuah rumah diatas sebidang tanah yang letaknya hanya beberapa meter sahaja dibelakang pekan Permatang Bendahari. Pekan kecil Permatang Bendahari terletak dipinggir Sungai Muda dalam kawasan Seberang Perai Utara, dan hanya dipisahkan oleh Sungai Muda yang mengalir ditengahnya yang merupakan sempadan antara Seberang Perai Utara dengan daerah Kuala Muda, di Kedah. Rumah kecil yang berlantai dan berdindingkan papan serta beratapkan daun nipah itu menjadi tempat kediaman mereka untuk beberapa tahun seterusnya sehingga kelahiran beberapa orang anak bagi pasangan ini. Kedua suami isteri ini giat menjalankan kerja-kerja kampong sebagai punca rezeki waktu itu seperti menyemat atap nipah; menyiapkan tali kemenyar; serta berniaga secara kecil-kecilan seperti menjual laksa dan sebagainya. Saya masih ingat sekitar tahun 1962, saya dibawa oleh arwah datuk saya LEBAI HUSSIN bersama 2 orang lagi cucunya menziarahi pasangan ini di Permatang Bendahari. Malangnya tidak banyak memori yang masih kekal diingatan kecuali tentang betapa seronoknya kami makan beramai-ramai dan tidor berhimpit-himpit diruang rumah yang sempit; serta mandi air perigi dalam suasana dingin pagi yang sejuknya mencengkam hingga ketulang. Apa tidaknya, secara kebetulan perigi yang digunakan terletak dipinggir hutan nipah yang beralur dan digenangi air. Siangnya kami juga dibawa menaikki sampan penambang dari Permatang Bendahari ke pekan Kota yang berada diseberang Sungai Muda (waktu itu belum ada jambatan lagi). Kami juga dibawa "makan angin" ke pekan kecil Kuala Muda dengan menaikki bas, dan berkelah dipantai putih bersih di daerah Penaga. Itu adalah secebis memori indah yang masih ada tentang masa itu.

Pasangan PUTEH dan SHAMSURI bergambar bersama NORIZAN BINTI SHAMSURI dan keluarga.
Bersama keluarga NORIZAN
6.            Tahun berlalu dan masa pun silih-berganti. Pasangan ini terus gigih meneruskan kehidupan walaupun diselubungi serba kekurangan dan keperitan. Pelbagai kerja dilakukan untuk menambah rezeki. Kehidupan bagaimanapun bertambah ceria dengan kehadiran beberapa orang anak yang menambahkan seri dan mengikat kasih-sayang mereka. Rumah yang dahulunya kecil dan sempit berjaya diperbesarkan sejajar pertambahan ahli keluarga. Segala pahit maung, keperitan hidup dan susah senang dikongsi bersama. Dan berkat kesabaran serta jerit perih yang dihadapi dengan tabah, keluarga ini akhirnya berjaya membesarkan anak-anak; menyekolahkan mereka; dan anak-anak berjaya membesar dan keluar sebagai manusia berjaya yang tidak lagi dibelenggui oleh kepompong kesempitan dan keperitan hidup.

7.          Kedua-dua pasangan PUTEH dan SHAMSURI masih ada dan terus menetap di Permatang Bendahari sehingga hari ini (sehingga posting ini ditulis). Bagaimanapun, mereka telah berpindah kesebuah rumah baru sekitar tahun 2006 yang berjaya dibina diatas sebidang tanah yang terletak kira-kira 1 km dari simpang-tiga Permatang Bendahari - Kuala Muda (menghala ke Penaga). Keujudan rumah baru ini, yang turut di bantu dan dibiayai pembinaannya oleh anak-anak menjadikan pasangan ini hidup lebih selesa untuk menjalani sisa-sisa hidup diusia tua.

8.         Hasil perkongsian hidup PUTEH dengan suaminya SHAMSURI, mereka dikurniakan dengan 4 orang anak; seorang lelaki dan 3 perempuan : NORIZAN; NORLIA; NORZAMRI dan NORAZLINA.

ANAK-ANAK PUTEH BINTI LEBAI HUSSIN

8.1       Anak sulong PUTEH bernama SAADIN BIN ABDULLAH kekal dipelihara oleh neneknya CHE NAH dikampong Bikan, sehingga meningkat remaja, bersekolah, berkahwin, berkerjaya dan kini menetap di Alor Setar, Kedah. Beliau bersekolah di Sekolah Kebangsaan Labu Besar, dan kemudiannya melanjutkan pelajaran hingga Tingkatan 5 di Kulim. Selepas tamat sekolah menengah, beliau melanjutkan pelajaran di Institut Teknoloji MARA (kini Uitm) di Shah Alam dibidang "Estate Management" dan kini bertugas dengan sebuah syarikat swasta di Alor Star. Beliau berkahwin dengan ZAITON BINTI HASHIM, yang merupakan anak perempuan kepada HALIJAH BINTI LEBAI HUSSIN (perkahwinan sepupu), dan kini menetap di Taman Bayu, Alor Setar. Pasangan ini dikurniakan dengan 4 orang anak terdiri dari 3 lelaki dan seorang perempuan: SYAFIRUL SYAFIQ; AIDIL AMRI; SARAH IZZATI dan AFNAN HAZIQ.

Gambar NORIZAN BINTI SHAMSURI
Gambar NORIZAN BINTI SHAMSURI
8.2          Anak kedua PUTEH, bernama NORIZAN BINTI SHAMSURI, merupakan juga anak sulong PUTEH dengan suaminya SHAMSURI. NORIZAN kini menetap di Melaka dan masih berkhidmat dengan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Bukit Katil, Melaka. Beliau bertemu jodoh dengan suami pertamanya bernama MD. RASUL BIN PUTEH pada tahun 1982, dan dikurniakan dengan 2 orang anak: seorang lelaki dan seorang perempuan : NORALIZA dan MOHD. IZAR. Bagaimanapun, jodohnya dengan pasangan pertamanya ini tidak kekal, dan mereka berpisah sekitar tahun 1989. MD. RASUL telah kembali kerahmatullah beberapa tahun selepas bercerai. NORIZAN kemudiannya berkahwin pula dengan HISYAM BIN ABDUL GHAFUR dalam tahun 1991, dan dengan pasangan kedua ini beliau dikurniakan 2 orang anak, kedua-duanya lelaki : MOHD. HAZIM dan MOHD. HARIZ.

8.3         Anak ketiga bernama NORLIA BINTI SHAMSURI, kini masih nertugas di Institut Jantung Negara (IJN), Kuala Lumpur. Beliau berkahwin dengan suami bernama ALIAS yang juga merupakan kakitangan Syarikat Sime-Darby di Kuala Lumpur. Pasangan ini dikatakan kini menetap di Kota Emerald, Rawang, Selangor, dan dikurniakan seorang anak lelaki : MOHD. BAZLI.

8.4       Anak keempat bernama NORZAMRI BIN SHAMSURI, kini masih bertugas sebagai seorang pegawai polis di IPD Shah Alam, Selangor. Beliau berkahwin dengan MASTURA BINTI MOHAMAD yang berasal dari Pengkalan Chepa, Kelantan dan kini bertugas sebagai seorang guru. Pasangan ini kini menetap di Klang, Selangor, dan telah dikurniakan dengan 4 orang anak: 3 lelaki dan seorang perempuan : MOHD. ZAKUAN; MOHD. ZARFAN; MOHD. ZAFRI dan MAS ZULAIKHA.

8.5       Anak bongsu PUTEH bernama NORAZLINA BINTI SHAMSURI, juga menetap di Selayang, Selangor. Beliau yang kini bertugas dengan sebuah syarikat swasta di Selangor, telah berkahwin dengan suami pertamanya bernama AZLAN dan dikurniakan dengan seorang anak perempuan: NURUL ATIKAH. Bagaimana pun, pasangan ini telah bercerai, dan NORAZLINA kini bertemu jodoh buat kali keduanya dengan pasangan bernama MOHD. NASIR dan dikurniakan dengan seorang anak perempuan bernama ELIS ZAFIRA.

Sekian, wassallam.

No comments:

Post a Comment