Friday, 24 February 2012

Bijakkah Tindakan Najib?


Sejak mengambil alih jawatan perdana menteri dalam bulan Mac 2009, DS Najib Tun Razak dilihat banyak melakukan tindakan-tindakan yang boleh dikategorikan sebagai "kurang bijak". Kalau dikatakan tindakan "bodoh", tentu ramai yang akan melenting. Tapi, bagi saya cukuplah jika dikatakan tindakan-tindakan itu sebagai "kurang bijak" dan "tidak cerdik". Malah bagi sesetengah orang melihat semua tindakan-tindakan ini sebagai suatu sikap kurang cermat atau "flip-flop" yang sebenarnya ada pada diri beliau. Kalau rata-rata kita tanya orang kampong, atau makcik dan pakcik FELDA mungkin ramai yang tidak berapa faham. Dalam bahasa mudah, sikap kurang cermat itu bolehlah dikatakan sebagai "Main ikut sedap cakap saja...", manakala "flip-flop" ini ialah lebihkurang: "Sat kata lagu ni, dan sat lagi kata lagu lain pulak!!!........"

Tapi, wajarkah sebagai seorang Perdana Menteri dan orang nombor satu negara bercakap dan bertindakan sedemikian? Tentu ramai yang tidak suka 'statement' saya. Takkan seorang Perdana Menteri boleh bersikap macam ini? kata mereka. Sebagai Perdana Menteri, setiap cakapnya sentiasa dipegang dan dipercayai. Setiap arahannya dipatuhi dan setiap visinya dihayati. Mana mungkin Perdana Menteri boleh main cakap ikut sedap mulut? Tapi hakikatnya begitulah.........

Kita ambil contoh waktu kemuncak isu Perhimpunan BERSIH 2.0 dulu, Tentu ramai yang masih ingat. Najib pernah menawarkan stadium sebagai alternatif untuk kumpulan BERSIH mengadakan demonstrasi asalkan tidak dibuat dijalan taya, katanya. Buatlah dalam stadium. Kalau nak menjerit pun menjerit lah, katanya, Tak ada siapa yang akan ambil peduli. Tup tup, apabila pihak penganjur menemui DYMM Yang DiPertuan Agong, dan bersetuju untuk mengadakan perhimpunan di Stadium Merdeka, mengapa tidak pulak dibenarkan? Pelbagai alasan pulak diberi untuk tidak meluluskan Stadium Merdeka. Bagi saya ini adalah suatu contoh 'fip-flop' atau dalam kata mudah "cakap tak seruipa bikin".

Begitu juga dengan isu penghapusan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Berdegar-degar beliau berucap dan mengumumkan kepada seluruh negara tentang hasrat kerajaan ingin menghapuskan undang-undang ISA suatu ketika dulu yang dipancarkan secara langsung menerusi semua saluran tv. Menurutnya, kerajaan pimpinnya berhasrat menghapuskan terus ISA dan menggantikannya dengan undang-undang baru yang  lebih liberal. Baru tak samapai 6 bulan, tiba-tiba kita dikejutkan dengan tangkapan 13 orang di Sabah yang kesemuanya ditahan dibawah ISA kerana kononnya mengancam keselamatan negara. Bukankah tindakan ini macam main-main dan tidak bijak langsung?

Dalam beberapa perhimpunan UMNO mutakhir ini, beliau dilihat berdegar-degar bercakap mengenai  perjuangan memartabatkan bangsa Melayu. Kita boleh faham bahawa beliau becakap atas kapasiti Presiden parti terbesar Melayu, iaitu UMNO. Tapi, rasanya lebih baik sebagai Pengerusi BN dan Perdana Menteri  sebuah negara berbilang kaum, beliau tidak bercakap berdegar-degar sedemikian rupa hanya untuk meraih undi orang Melayu. Biarlah penglima-panglima beliau saja yang menjerit-jerit mempertahankan 'hak' dan 'maruah' Melayu yang kononnya dicabar oleh pihak-pihak lain.

Sewaktu perayaan Thaipusam di Batu Caves baru-baru ini, beliau juga dilihat muncul bersama-sama isteri, siap dengan pakaian resmi penganut agama Hindu lagi. Perkara ini telah menimbulkan kontroversi dan dicemuh pelbagai pihak kerana dipercayai boleh 'menggugat akidah' seperti yang disuarakan tokoh-tokoh Islam walaupun ada tokoh Islam yang kemudiannya menarik balik cemuhan itu. Apakan perlu beliau bertindak sehingga sedemikian rupa hanya untuk mendapat undi kaum India? Bukankah perayaan Thaipusam itu suatu amalan ibadat yang dilakukan oleh penganut-penganut Hindu setiap tahun, sama seperti umat Islam melakukan ibadat haji juga. Ia bukannya sekadar seperti perayaan Deepavali atau Tahun Baru China dengan majhlis sosial dan makan-makan sahaja. Perkara seperti ini tidak pernah dilakukan oleh Perdana Menteri terdahulu. Dizaman Dr. Mahathir dan Pak Lah, mereka hanya sekadar mengucapkan selamat menyambut Thaipusan kepada penganut agama Hindu dan mewakilkan seorang Menteri beragama Hindu bagi pihak mereka di perayaan tersebut. Tapi, Najib hadir sendiri....... Kalau pun ini dilakukan atas nama mencari publisiti dan populariti, bijakkah tindakan seperti itu ?.....

Sewaktu berada di Sabah baru-baru ini, beliau tanpa segan silu mengisytiharkan bahawa Sabah telah bertambah maju dan tidak lagi tertinggal dibelakang, manakala Kelantan adalah negeri termiskin dan tercorot di Malaysia sekarang dari segi kedudukan ekonomi. Adakah wajar sebagai seorang Perdana Menteri mengeluarkan kenyataan sedemikian? Beliau boleh bercakap buruk dan merendah-rendahkan martabat Kelantan. Tapi lupakah beliau bahawa Kelantan juga adalah sebuah negeri dalam Malaysia dimana beliau menjadi perdana menteri? Kalau pun Kelantan negeri termiskin, salah siapa? Bukankah rakyat Kelantan juga menjadi penyumbang kepada cukai yang dikutip oleh kerajaan Persekutuan, dan kalau Kelantan tidak maju, sebenarnya kerajaan Persekutuan juga harus disalahkan. Janganlah disebabkan Kelantan diperintah PAS selama 20 tahun, maka Kelantan miskin disebabkan oleh PAS. Adakah wajar pemikiran sebegini datang dari seorang perdana menteri?

Contoh yang paling terkini sekali sikap "ketidakcerdikan" DS Najib ialah apabila beliau memanggil mesyuarat semua Menteri Besar dan Ketua Menteri  negeri-negeri dalam Malaysia baru-baru ini, dan TIDAK menjemput Menteri Besar dan Ketua Menteri dari negeri-negeri dibawah Pakatan Rakyat. Bila ditanya mengapa berbuat demikian, beliau selamba menjawab itu perkara biasa. Mesyuarat itu hanya bertujuan buat "penyelarasan" sahaja, katanya. Lagi pun negeri-negeri Pakatan Rakyat buat mesyuarat tidak pernah pun menjemput wakil kerajaan pusat! Nampak sangat suatu jawapan yang kelakar, dan kadangkala nampak sebiji macam "jawapan budak-budak tadika......."

Alahai PM kita.......................

No comments:

Post a Comment